073 - 627 1240
Maak de mooiste foto's voor je website met deze 10 tips

10 fotografie tips

Maak de mooiste foto's voor je website met deze 10 tips

Frans van der Wijst Geschreven door Frans van der Wijst op vrijdag 28 juni 2019

Foto's zorgen voor een groot deel voor de beleving op een website. Goede foto's zijn daarom essentieel om de juiste sfeer over te brengen en zo je product of dienst te verkopen. Nu het kampeerseizoen weer in volle gang is en de zon zich steeds vaker laat zien, is dit de ideale tijd om nieuw beeldmateriaal vast te leggen.

Natuurlijk kunnen wij de fotografie geheel voor je verzorgen, al kun je met deze 10 tips ook zelf aan de slag. De mooiste zomermomenten kun je tegenwoordig ook met je smartphone vastleggen. Hieronder 10 tips waarbij je je foto's naar een hoger niveau tilt.

Zorg voor een schone lens

1. Zorg voor een schone lens

Misschien ligt het voor de hand maar de eerste tip is misschien wel het belangrijkste. Haal regelmatig een doekje over je lens. Vuil zoals stof en vette vingers komen snel op je lens en zorgen voor wazige foto's. Het zou toch zonde zijn als je foto's onscherp zijn doordat er een stofje op je lens zit?

2. Neem de tijd

Kijk even rond voordat je foto's gaat maken, ga niet direct aan de slag met het knippen van foto's maar bedenk eerst goed wat je op de foto wilt zetten. Door wat langer stil te staan bij de foto's die je maakt creëer je bewust betere composities. Zo wordt een foto meer dan snel en standaard kiekje.

Maak foto's in HDR

3. Maak foto's in HDR

Tegenwoordig heeft bijna iedere smartphone een optie om in HDR foto's te schieten. HDR staat voor High Dynamic Range (ofwel hoog dynamisch bereik) en komt vooral tot zijn recht in situaties met veel contrast (zoals bijvoorbeeld foto's van je kampeervelden).

Regel van derden

4. Compositie bepalen

De compositieregel ook wel de 'regel van derden' genoemd wordt vaak gebruikt in de fotografie. Door deze regel toe te passen, zorg je voor een spannender beeld. Hierbij verdeel je het beeld in negen denkbeeldige (gelijke) vlakken. Maak je een foto van een landschap? Zorg er dan voor dat de horizon op 1/3e of 2/3e van de foto ligt (houd de horizon recht). Het onderwerp van je foto moet terechtkomen op een van de snijpunten van het raster.

Varieer in hoogte

5. Varieer in hoogte

Doordat je met een smartphone vanuit oogperspectief foto's maakt wordt dit vaak een standaardhoogte. Probeer hier variatie in aan te brengen door vanuit andere standpunten te fotograferen. Zo creëer je afwisseling in het totaalaanbod. Denk aan, foto's van een hoger perspectief bijvoorbeeld vanaf een ladder of een gedekte tafel op tafelhoogte vastgelegd.

6. Niet inzoomen

De zoomfunctie van een smartphone (digitale zoom) kun je beter niet gebruiken. Het beeld wordt namelijk alleen vergroot. Dit zorgt vaak voor slechte kwaliteit foto's. Haal je onderwerp dichterbij door er naartoe te lopen of naar je toe te schuiven. Zo haal je het maximale uit je foto's. Bekijk ook de instellingen van de fotoapp op je smartphone en controleer of foto's op de maximale resolutie gemaakt worden.

Maak geen verticale foto's voor website headers

7. Maak horizontale foto's

Computerschermen hebben altijd een landschap formaat (horizontale weergave). Hierop worden wegpagina's gebaseerd en wordt de breedte van het scherm volledig benut. Probeer hier een uniformiteit in te houden. Zeker in een fotogalerij vallen foto's in een portretmodus vaak uit de toon.

8. Genoeg licht

De fotosensor van je smartphone is veel kleiner dan die van een gewone camera. Een kleine sensor heeft meer licht nodig om goede foto's te maken. Zorg daarom dat je foto's maakt in het daglicht, liefst op een zonnige dag.

9. Flitser uit

Bij weinig licht is de verleiding groot om de flits van je smartphone te gebruiken, probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een smartphone flits lijkt fel, al reikt dit niet verder dan een paar meter en zorgt vaak voor een ongewenst effect op de foto. Door gebruik te maken van natuurlijk licht leg je meer sfeer vast. Hierdoor heeft de koude (blauwe) flits hier minder grip op.

Gebruik een statief

10. Camera stil houden

Zorg dat je de camera stabiel vast hebt (het liefst met twee handen). Door de camera goed stil te houden zul je merken dat je veel minder last hebt van bewegings­onscherpte. Zeker in een donkere omgeving is het goed stil houden van de camera van groot belang. Is de omgeving te donker? Een statief biedt hierin uitkomst!

Over Frans van der Wijst

Frans is webdesigner bij Holiday Media, maar ook professioneel fotograaf.

Iedere klant verdient iets unieks, dus ook een website die perfect aansluit bij hun wensen.

Lees ook deze blogs

Terugblik op onze relatiedag

Terugblik op onze relatiedag

Door Jasmijn op 25 oktober 2019

Op 8 oktober vond onze relatiedag plaats in het inspirerende GeoFort in Herwijnen. Deze dag stond in het teken van grenzeloze gastvrijheid. Een breed thema waarbij techniek en persoonlijk contact naadloos in elkaar overlopen en elkaar versterken. De opkomst was goed en vanuit alle windstreken waren de recreatieondernemers goed vertegenwoordigd.

Lees de blog

Effectief overtuigen met sociale bewijskracht

Effectief overtuigen met sociale bewijskracht

Door Jasmijn op 16 juli 2019

Als consument krijgen we veel keuzes voorgeschoteld. We weten eigenlijk niet wat we precies willen. Wat is nu het beste? Wat doen we? Dat wat anderen ook kopen, want dan zal het toch wel goed zijn? Vooral online maken we graag gebruik van sociale bewijskracht. Het is één van de krachtigste beïnvloedingswapens. Ik leg deze typische vorm van consumentengedrag voor je onder de loep en laat je zien hoe je er zelf gebruik van kunt maken.

Lees de blog

Dag van de hamburger

Dag van de hamburger

Door Jasmijn op 28 mei 2019

Hoera, het is vandaag de Dag van de Hamburger! En wij vieren mee. Het hamburgermenu is een veelbesproken onderwerp bij Holiday Media. En dan hebben we het over die drie horizontale streepjes die als menu navigatie dienen in een website.

Lees de blog

Laat je gast boeken op een plattegrond

Laat je gast boeken op een plattegrond

Door Kaj op 24 mei 2019

De plattegrond is een onmisbaar onderdeel van een recreatiebedrijf op een website. Een goede plattegrond is een belangrijke manier om een gast kennis te laten maken met een camping of bungalowpark. Het draagt bij aan de sfeer en inspireert gasten om een vakantie te boeken.

Lees de blog