073 - 627 1240
De massamedia op de schop, tijd voor persoonlijke marketing

De massamedia op de schop,

tijd voor persoonlijke marketing

Geschreven door Jasmijn Pols op donderdag 5 oktober 2017

Het idee lijkt simpel, persoonlijke marketing voor al je klanten. De realiteit blijkt net even moeilijker, tijdrovender en omslachtiger te zijn. Het is dus makkelijker gezegd dan gedaan. De termen; one-to-one-marketing, yin-yangmarketing, database marketing, hyper personalized marketing zijn stuk voor stuk prachtige termen om indruk te maken op een feestje maar wat betekent het in de realiteit?

Slagerspraatjes

Als ik bij de buurtslager naar binnen loop word ik standaard begroet door de eigenaar. Hij pakt zonder te vragen mijn reguliere bestelling en wijst me op nieuwe aanbiedingen, die ik ‘vast ook’ lekker zal vinden. Moeiteloos past hij persoonlijke marketing toe door mijn vorige bestellingen te onthouden en mij iets aan te bieden wat bij mijn smaak past. Leuk dit voorbeeld, maar als je klantenkring net iets groter is dan je eigen postcodegebied moet je andere technieken gaan inzetten.

Verschillen tussen one-to-all, one-to-many en one-to-one marketing

Waarom persoonlijke marketing?

Persoonlijke marketing wordt voornamelijk gebruikt om loyaliteit onder klanten op te bouwen. Hierdoor sluiten de aanbiedingen beter aan en resulteert dit in voordeel ten opzichte van concurrenten die vaak wel gebruik maken van massamarketing. Het wordt daarom ook steeds belangrijker om inzicht te krijgen in data van je klanten. Waar het om gaat bij het verzamelen en inzetten van klantgegevens, is dat je hier gesegmenteerd op kunt handelen. Kijk dus vooral hoe je je marketingcampagnes kunt verbeteren door je boodschappen op je doelgroep af te stemmen.

Waar haal je die data vandaan?

Er zijn verschillende momenten waarop er data van klanten beschikbaar is, zoals bij een nieuwsbriefaanmelding, het gedrag bij het lezen van een nieuwsbrief, het invullen van een contactformulier of bij het maken van een boeking. Deze data gebruik je om je klantprofielen aan te vullen en hierdoor completer en waardevoller te maken. Hoe meer je weet over je klant, hoe specifieker je aan de slag kunt gaan. Het inzetten van gepersonaliseerde content kan via e-mailmarketing, website content, telefonisch contact of sociale kanalen.

Hoe komt persoonlijke marketing tot stand?

1. Identificatie

Ga na wat je nu eigenlijk aan informatie ontvangt van je gast. Aan een boeking kun je bijvoorbeeld een hoop afleiden. Zoals de samenstelling van de gasten, verschillende leeftijden, duur van het verblijf, woonplaats, welke vakantieperiode, soort accommodatie en het bijboeken van eventuele extra's. Dit is belangrijke informatie waarop je kunt inspelen. Wees wel transparant over het gebruik van de gegevens van je bezoekers, niet alleen vanwege de wetgeving maar ook omdat het vertrouwen opwekt bij je klanten.

2. Differentiatie

De volgende stap is om verschillen tussen je klanten te herkennen. Wat voor klant is het? Hoe vaak heeft hij geboekt en welke accommodatie had zijn voorkeur? Wat is het koopmotief? Vervolgens moet je bepalen welke individuele klanten de meeste (potentiële) waarde hebben en hoe je ze het beste op hun wensen en behoeften kunt benaderen.

3. Interactie

Als je dan eindelijk inzichtelijk hebt wie je wilt benaderen met een voor hen relevant aanbod, dan wordt het tijd voor interactie. Nu is het niet zo dat je iedereen stuk voor stuk moet benaderen met een persoonlijk handgeschreven bericht. Je gaat de regels inzichtelijk maken per contactmoment. Voldoet de klant aan leeftijd, woonplaats, bestedingspatroon om dit aanbod als relevant te beschouwen? Indien alle antwoorden hierop ja zijn, kun je contact met ze opnemen, bijvoorbeeld door een mailing.

4. Meten en testen

Als je voor deze mailing dan ook nog eens gaat testen wat het beste werkt, door het inzetten van splitruns en A/B-testen krijg je nog meer grip op de wensen van de klant. Daarnaast is het ook mogelijk opvolgacties te koppelen aan de data die je ontvangt en het gedrag van de klant. Bijvoorbeeld als iemand de e-mail opent en op specifieke aanbiedingen klikt, hier een opvolg e-mail over krijgt of een belletje. Let wel op dat je klanten niet afschrikt in toenadering.

Voorbeeld van persoonlijke marketing

Voorbeelden van persoonlijke marketing

  • Na het downloaden van de prijslijst een e-mail of telefoontje met suggesties of aanbiedingen.
  • Een like op je facebookpagina wordt gevolgd door een bedankberichtje “Als vriend van ons park ontvang je nu 10% korting bij de volgende boeking”.
  • Felicitatie e-mail op iemands verjaardag met een leuke korting.
  • Vlak voor de vakantie een e-mail met leuke tips voor uitjes in de omgeving tijdens het verblijf.
  • Herinneringsmail 6 maanden na een verblijf met passende aanbieding:

Verblijf ook komende zomer weer in een van onze safaritenten en maak gratis gebruik van 2 elektrische fietsen

Persoonlijke marketing is duur en kost tijd

Een standaard e-mail of aanbieding dekt niet altijd meer de lading. Een gepersonaliseerde aanpak komt beter overeen met je doelgroep. De uitdaging zit hem dan ook in het raken van de gevoelige snaar, zodat meer mensen de boodschap tot zich nemen. En dat kost uiteraard meer tijd dus ook geld. Daarbij blijft altijd de afweging of de kosten het waard zijn vergeleken de opbrengst.

Aan het denken gezet? Volgende week vertel ik iets over het gebruik van emotie in je content. Hoe leg je de juiste toon en sfeer in de boodschap die je wilt uitstralen.

Over Jasmijn Pols

Jasmijn is Online Content Marketeer bij Holiday Media.

Het vertellen van het juiste online verhaal om uw doelgroep te bereiken. Niet schrijven wat mensen moeten lezen maar wat ze willen lezen. Dat is de basis.

Bronnen

ddma.nl
smartconnections.nl